Türkiyəli araşdırmaçı yazar “Sıfır Nöqtəsi” romanı barədə yazdı

nesrin_tasciogluKARDEŞ ÜLKEMİZ AZERBAYCAN’DAN HEYECAN VERİCİ BİR KİTAP: SIFIR NOKTASI
Azerbaycan ve Türkiye`nin yakın tarihini kronolojik olarak ele alıp hafızalarımızı tazeliyor. Romanda hem milli hem beşeri olarak bir bireyin hayata karşı yaşadığı zorlukların nasıl üstesinden geldiğinin mücadelesini yani ‘Azad Kuzey’ ‘in iki büyük sevdasını akıcı ve yer yer tesirine kapıldığınız büyük bir heyecanla anlatıyor.
Ali Babayev`in cephede yaşadığı anları okuyucusuna an be an hissettiren roman da savaşın dehşeti ve Ali`nin vatan toprağının ele geçmemesi için yaptıkları insanı gözyaşlarına boğuyor. Yazar Ahmet Şahidov gazilerimizin gerçek hayatta neler yaşadığın SIFIR NOKTASI romanında tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Vatanını canı pahasına, bir anlık tereddütte bile düşmeden tüm varlığıyla müdafaa ederken gazi olmuş vatansever tüm insanlarımız gibi Ali`nin cephe sonrasındaki hayat savaşında ekonomik ve psikolojik mücadelesini ustalıkla anlatıyor.
Türk tarihindeki önemli Şuşa müdafaası ve Güney Kıbrıs tarihi hakkındaki gerçeklerle okuyucuya yakın tarihimiz hakkında bilgiler veren romanda yıllardır öz kimliklerinin unutturulmaya çalışıldığı 30 milyonu aşan nüfusuyla GÜNEY AZERBAYCAN Türkeri’nin milli şuur mücadelesini de gündeme taşıyor.
Yakın geçmiş tarihimizi geleceğe öykünerek şekillendirerek yazan Ahmet Şahidov, kitabı SIFIR NOKTASI ile; kalbinde millet sevgisi taşıyan, milliyetçilik ruhuna sahip ve bir araya gelme arzusunu dile getirerek; hepimizin gönlünde yatan hislere tercüman oluyor.
Azerbaycan’ımızın işgal olunan topraklarına kavuşmasını, Kıbrıs Türkeri’nin barış içinde adada yaşamasını, Güney Azerbaycan’ın bağımsızlık kazanması hepimizin gönlünde yatan gerçekleşmesi hayal olmayan gerçekler ve SIFIR NOKTASI romanı kendi farkını diğer hayal mahsulü romanlardan konusu ve kahramanlarının realiteyi yansıtmasıyla ortaya koyuyor.
Vatan sevgisinin milletinin istikbalini düşünmenin fiziksel bir mekânla sınırlı olmadığını, dünyanın dört bir yanında Vatan hasreti ne demek iyi bilen tüm Türklerin ortak diliyle millet aşkını anlatıyor.
Azerbaycan Türkçesiyle yazılmış SIFIR NOKTASI romanını Türkiye Türkçesine basılmadan evvel bir solukta okumuş olmak şahsım adına büyük bir zevk; Yazar Ahmet Şahidov ‘un üslup ustalığı romana okunası bir keyif katıyor.
Romanın ana karakteri Azad için güzel bir ustalık gösterirken yazar, açıkçası Ayşe karakterine can vermekten adeta kaçınmış olması, Ayşe’nin pasif oluşu beni derin bir hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü ister kuzeyli ister batılı isterse doğulu olsun Türk Kadını; kâh ülke yönetmiş, kâh tarihe yön vermiş, güçlü, dişli mücadeleci bir mizaçla yaratılmıştır. Romandaki Ayşe karakteri kendi kafasıyla da düşüncelerini ifade eden, kendine mahsus güçlü bir çıkışı hak ediyordu. Güney Azerbaycan’ımızın kızlarının özgürlük için neleri feda ettiğini biliyor olduğum için romanın sonuna kadar Ayşe’den bir hareket, bir çıkış bekledim. Romanın sonunda Ayşe’nin her şeyi bırakıp evinin kadını olması hayal kırıklığımın son noktasıydı. Ana olmak her şeyi bir kenara atıp yemek pişirmek vazifeli bir dikte olmaktan daha fazlasını hak ediyordu.
Sayfalarına esir olunan bu roman Türk Dünyası için aranan taze kanın bulunduğu müjdecisi gibi. Bilindik basmakalıp ve çoğu kez ticari kaygılarla veya birtakım grup-kişilere şirin görünmek maksadıyla kaleme alınmadığı için oldukça büyük önem taşıyor. Ne yazıktır ki “TÜRKLÜK” , “MİLLİYETÇİLİK’, ‘VATAN SEVDASI’ gibi önemli kavramlar adeta kötü, yanlış şeylermiş gibi gösterilerek milli şuur faşizm ile eşit tutuluyor. Bu sebeple SIFIR NOKTASI romanı bizlere unutturulmak istenen değerlerimizi aşk ile ironik bir şekilde anlatıyor.
Heyecan dolu satırlarda kendimi sayfalar arasında hissettirmemi sağlayan SIFIR NOKTASI kitabı yazarı Sayın Ahmet Şahidov’a bu okunası kitabı yazdığı için teşekkür ederim. Ciddi bir araştırma sonucu hazırlanan bu kitap ihtiyaç duyulan eksik göz ardı edilmiş Kıbrıs Türkleri ve Güney Azerbaycan Türklerinin aslında ne kadar bir olduğumuzu bizlere yeniden hatırlattı.
Başta Ahmet Şahidov olmak üzere; kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürler.

Nesrin Taşçıoğlu
Araştırmacı, Serbest Gazeteci
İstanbul, 27.11.2013

nesrin_tascioglu1

Facebook Comments